Svartmögel är en benämning för flera olika mögelsorter med mörk eller svart färg. I stort sett alla arter av svartmögel är farliga för vår hälsa.
Svartmögel är små mikroskopiska svampar som trivs i fuktiga utrymmen, som badrum och kök. De frodas även i kalla och mörka miljöer med dålig ventilation. Svartmögel kan även växa på grönsaker, som t.ex. lök.
Svartmögel har förmågan att snabbt etablera sig i våra hem. På bara några dagar kan svartmöglet etablera sig. Det sprider ut sig i cirkelformade kluster och etablerar sig sedan i nya kolonier runtom i ditt hem.
Cladosporium. Den vanligaste typen av mögel i denna grupp. Cladosporium trivs både inne och ute och är en rötsvamp som du även kan hitta inne i ditt kylskåp.
Kännetecken: Prickar som går i toner av grågrönt, brunt till svart. Trivs på husfasader.
Skadlighet: Kan framkalla både astma och allergier. Vid kontakt även hud- och nagelinfektioner.
Aspergillus. Den typ av svartmögel vi oftast förknippar med så kallade sjuka hus. Kallas ibland också för Borstmögel. Finns även som vitmögel.
Kännetecken: Från vita, orangea fläckar till blågröna, svarta prickar.
Skadlighet: Attackerar immunförsvaret, lungvävnad och inre organ. Cancerframkallande. Astma och hyperallergisk. Orsakar så kallad Aspergillosis.
Penicillium. Det svartmögel som först brukar dyka upp i hemmet när omständigheterna är gynnsamma. Kallas även penselmögel och är vanligt i så kallade sjuka hus. Finns även som vitmögel.
Kännetecken: Från vita till blå-gröna prickar.
Skadlighet: Angriper de flesta material och ska tas på största allvar då dess sporer är både små och talrika. Är extremt ohälsosam och orsakar astma och allergier.
Alternaria. Ett svartmögel som trivs bäst utomhus, men det förekommer att den letar sig in i hus. Det här möglet trivs framför allt i fuktskadat och ruttet trä. När möglet letar sig in i ett hus kan det dock sätta sig i både tegel, gips, tapeter, papper och t.om järn.
Kännetecken: Gråaktiga till olivsvarta fläckar som lätt misstas för smuts och jordfläckar.
Skadlighet: En riktig astma- och allergiframkallare. Kan även framkalla hög feber.
Stachybotrys. Brukar vanligtvis benämnas ”Pappersmögel”. Det här svartmöglet trivs på material som gipsskivor och andra underskikt med höga halter av cellulosa. Trivs speciellt bra i badrum med dåligt eller uttjänt tätskikt.
Kännetecken: Från gröna till bruna och svarta prickar.
Skadlighet: Skadligt för immunförsvaret, allergi och astmaframkallande. Kan orsaka lungblödning och andra luftvägsproblem. Näsblod och trötthet är vanliga varningstecken.
En tydlig indikation på att det finns problem med svartmögel är lukten. Den påminner om en gammal källare eller så kallad stuglukt. Det är dock en lukt som vi väldigt snabbt vänjer oss vid och när du väl vant dig, då blir det också väldigt svårt att lokalisera varifrån lukten kommer. Den unkna doften sätter sig dessutom i kläder, möbler och prylar och är svår att bli av med.
När du väl får syn på svartmöglet så visar det sig i form av svarta prickar, inte sällan i våra våtutrymmen. Svartmögel har dock förmågan att etablera sig lite varstans i våra hem.
Svartmögel är farligt och påverkar din hälsa negativt. Det är ett mögel som kan ge livslånga problem och orsaka kroniska lungproblem. Barn som exponeras för svartmögel kan utveckla både astma och drabbas av svåra eksem. I en del fall kan mögel även orsaka cancer.
Riktigt små barn kan dessutom ha svårigheter att kommunicera andningsproblem eller kliande ögon. Här gäller det att vara extra vaksam, då svartmögel kan orsaka allvarlig lunginflammation hos våra minsta.
När svartmögel tar sig in i våra hem så börjar möglet bilda mykotoxiner, vilket i sin tur sprider gifter i gasform. Mykotoxiner gör oss sjuka på flera olika sätt, från astma/allergier, lungsjukdomar och i vissa fall, cancer.
De första symptomen på att vi har svartmögel i vår närhet är oftast smått diffusa och liknar allergi, förkylning eller helt vanlig huvudvärk.
De vanligaste symptomen vid svartmögel i hemmet eller arbetsplatsen är;
Svartmögel känns igen på färgen, svarta eller mörka små prickar, vilka breder ut sig i kluster. Oftast dyker de upp som cirklar av prickar i våtutrymmen, källare eller en fuktig vind.
Inspektera dina kakel- och silikonfogar i badrummet. Kika på utrymmet runt vattenblandaren. Inspektera om det växer svartmögel på trä i t.ex. källare och vind. Det här är platser där mögel trivs och frodas. Det är viktigt att ta bort svartmögel när det dyker upp, då de negativa hälsoeffekterna kan vara både stora och svåra.
Det finns även torrt svartmögel, vilket är mer farligt än aktivt (blött) mögel, då det dammar och är luftburet i sig självt.
Att sanera svartmögel kan bli en dyr affär om det fått fäste under längre tid. Om du hinner upptäcka svartmöglet tidigt kan du försöka att ta bort det själv med hjälp av klorin eller olika saneringsmedel för just mögel. Det här är dock metoder som oftast bara tar bort möglet på ytan.
När svartmöglet väl fått fäste och brett ut sig ordentligt, behövs det oftast professionell sanering. Du måste även byta ut de skikt där möglet fått fäste, annars återkommer problemen.
Börja med en yt-inspektion av ditt hem.
Gör en grundlig check av våtutrymmen och källare/vind. Leta efter missfärgningar och fläckar som kan vara mögel. Det är inte alltid lätt att hitta allt mögel i ett hem då mögel ofta uppkommer på flera olika platser samtidigt. Identifiera vilket mögel du drabbats av – se vår lista nedan för olika typer av svartmögel.
Gör en yt-inspektion av badrummet; inspektera kakel och fogar efter svarta små fläckar. Inspektera runt vattenblandaren, duschdraperi och utrymmet under och runt badkaret. Om du hittar svartmögel, rengör området medel för mögelbekämpning.
Gör en yt-inspektion av köket; inspektera området runt diskbänken, inklusive fogar och kakel. Inspektera vattenblandare och området under diskbänken samt diskmaskin. Börja med att rengöra områden med svarta prickar med hjälp av mögelbekämpning. Se till att hålla rent och torrt där fläckarna uppkommit.
Leta efter svarta fläckar och områden som ser nedsmutsade/jordiga ut. Om du hittar fläckar du tror är svartmögel kan du med hjälp av en diskborste och medel lämpligt för mögelbekämpning på trä och skrubba bort möglet. Undvik högtryckstvätt för att spola bort mögel, då du i stället riskerar trycka in möglet djupare i träet, samt öka på fuktigheten.
Rengör området.
Rengör mögelangripna områden med specialmedel för mögelangrepp. Se till att vara noga med att använda handskar och andningsskydd under arbetet.
Håll torrt.
Torka upp all fukt i området. Kontrollera med en fuktmätare för att få koll på hur det ser ut på djupet. Upprepa fuktcheck 1-2 gånger i veckan för att se vilka förändringar som skett.
Åtgärda orsaken.
Håll koll på luftfuktigheten. Täta eventuella läckor. Återkommande fuktproblematik är en indikation på att du behöver göra en mer genomgripande åtgärd.
Ventilation, ventilation och ventilation.
Bra ventilation är ditt bästa vapen i kampen mot svartmögel och andra mögelsorter. Se till så att du har ett bra luftflöde i bostaden. Vädra ofta, inte minst efter dusch och bad. Investera i en luftrenare som har förmågan att rena luften från mögelsporer. Detta gäller inte minst om du misstänker att du har torrt svartmögel i bostaden.
Var extra försiktig med torrt svartmögel!
Svartmögel som torkat dammar och sprider sig i luften och är extra farligt att andas in, då det kan leda till kroniska lungsjukdomar. Rena luften från dessa farliga sporer, tills du fått professionell hjälp att ta bort det torra svartmöglet.
Professionell sanering.
Om du vet med dig att du har ett faktiskt mögelproblem i din bostad som återkommer, kontakta en saneringsfirma specialiserad på mögelsanering.
Svartmögel luktar unket och ruttet. Det är en påträngande lukt som klibbar sig fast i allt från kläder, möbler och prylar. Lukten kan leva kvar långt efter att du sanerat bort svartmöglet.
För att bli av med den otrevliga lukten av mögel, kan du ta hjälp av en modern luktborttagare. Se till att luktborttagaren använder sig av ozon, så att alla illaluktande partiklar neutraliseras säkert och ordentligt. När du använder en luktborttagare med ozon kan du inte vara på plats under själva processen, som är klar på några timmar.
För att undvika att få in svartmögel i ditt hem bör du se till att hålla torrt och sörja för en god ventilation. Inte minst i dina våtutrymmen. Lufta, vädra och se till att det inte ligger fukt kvar på silikon och kakelfogar. Håll torrt runt vattenblandaren, under badkar och håll koll på ditt duschdraperi. Se till att ditt hem är ordentligt uppvärmt, då mögel trivs i kalla och fuktiga miljöer.
Ett smart sätt att bibehålla en god inomhusmiljö är att skaffa sig en luftrenare. Här gäller det dock att du väljer en luftrenare som har just förmågan att filtrera bort mögelsporer. Den bör också vara utformad så att du lätt kan flytta runt den i ditt hem och att den är så pass energisnål att du kan ha den i gång utan problem.
Faktum är att det finns svamp och mögelsporer överallt. Vi andas in mängder av sporer varje dag när vi befinner oss utomhus. Det går inte heller att undvika att det även kommer in mögelsporer i våra hem. Din bästa chans att bekämpa att mögelsporer får fäste i ditt hem är alltså att se till att skapa en inomhusmiljö där de varken trivs eller överlever.
Om du håller ditt hem varmt och tort och har en frisk luftmiljö, så skapar du inte bara en trivsam miljö för dig själv – det är dessutom rena döden för mögelsporer.
Svartmögel är ingen större fara för själva konstruktionen av ditt hus. Möglet är främst en fara för människor och djur. Det sprider också en obehaglig doft som verkligen kan tränga in i dina kläder, möbler och prylar.
Dock bör man vara vaksam på svartmögel på en målad utomhusfasad i trä. Om möglet lyckas tränga in genom sprickor i färgen kan det i värsta fall orsaka röta i virket. Det blir då inte bara svårt och kostsamt att bli av med svartmöglet, du riskerar även att få en rejäl spridning på svartmögelkolonin.
Även om ditt hem inte tar någon större skada av svartmögel, så bör du göra vad du kan för att det inte ska börja växa svartmögel hemma. Om du vet med dig att du har svartmögel i ditt hem, så ska du inte vänta med att göra något åt det. Hälsoriskerna är alldeles för stora för att dra ut på åtgärderna.
Svartmögel är relativt lätt att känna igen – OM man lyckas se det. Det känns igen som mörka prickar som växer i ett cirkelformat kluster. Svartmögel har dock förmågan att växa bakom tapeter, under mattor och andra dolda utrymmen, så det är inte alltid du får syn på det i tid.
Lukten är ett annat kännetecken, men när du väl bott in dig i en miljö med svartmögel så kommer ditt luktsinne ha vant sig . Då kommer du inte längre känna av lukten. Om du ibland märker att din omgivning påpekar att det luktar konstigt hemma hos dig eller om dina kläder, då är det ett tecken på att du kan ha svartmögel.
Visst finns det tester för svartmögel, om du vill vara riktigt säker. Numera finns det både enkla och mer avancerade tester du kan använda dig av. Några av de vanligaste testerna du kan använda dig av kan ge dig ett definitivt svar. I vissa fall kan dessa tester även visa exakt vilken typ av mögel som finns i ditt hem.
Tre vanliga mögeltester
Yt-Test. Snabbtest som används när du vill testa synligt mögel. Brukar ge svar inom ett par minuter.
Luft-Test. Används för att detektera dolt mögel. Ett luft-test analyserar luften i ditt hem efter mögelsporer. Brukar ta 4-5 dagar att få svar.
DNA-analys av damm. Ett mer avancerat test som analyserar dammet i ditt hem. Här får du en mer detaljerad rapport kring vilka mögelsporer som finns i ditt hem. Räkna med att labbanalysen tar 2-3 veckor.
Sant och falskt vid svartmögel
Det finns en del felaktiga uppfattningar och påståenden om svartmögel som verkar svåra att ta död på. Här listar vi några av de vanligaste frågeställningar – och vad som verkligen gäller;
Nej. Inte om du vill bli av med möglet. I stället kommer din övermålning hjälpa svartmöglet att frodas i det dolda.
Nej det behövs inte. Tvätta dem i maskin med lite extra tvättmedel, eller i 60 grader, så blir du av med både lukten och mögelsporerna.
Mörka fläckar på silikon och kakelfogar är sällan ett tecken på slitage. Det är i stället ett av de tydligaste tecknen på att du har problem med fukt och troligen även mögel. Se till att hålla torrt och använd rengöringsmedel för att bekämpa mögel. Håll fortsatt koll på området för att se om fläckarna återkommer.
Ja. Barn har inte lika utvecklat immunförsvar som vuxna och drabbas lättare av både allergier och astma. Många av de mer allvarliga symptomen av svartmögel, som skador på lungorna och autoimmuna sjukdomar, drabbar i högre grad barn än vuxna.
Ja. Gips och andra skikt där svartmögel fått fäste bör bytas ut för att förhindra att svartmöglet kommer tillbaka.
I praktiken kan du ta död på svartmögel genom att värma upp området med t.ex. en luftvärmepistol, men i realiteten lär du samtidigt förstöra underlaget. I värsta fall riskerar du orsaka en brand.
Det är inte bara människor som lever farligt i ett hem med svartmögel. Även våra kära husdjur riskerar att bli sjuka och drabbas av livslånga besvär.
Våra husdjur insjuknar oftast snabbare än vad vi människor gör, så om t.ex. din hund eller katt drabbas av mystiska besvär eller nyser ofta – då kan det vara en indikation på att du har problem med mögel i hemmet.
Att mögel är skadligt för människor har vi känt till i tusentals år, men vi har inte alltid förstått vad mögel är eller varför det är så skadligt för oss.
När man förr i tiden byggde hus direkt på marken var det bara en tidsfråga innan det uppkom mögel. Det här var en av anledningarna till att man började lägga en stengrund till huset.
Förr i tiden trodde man i norden att mögelangrepp kunde vara ett tecken på att oknytt och elaka väsen flyttat in i huset. Det var då viktigt att man tvättade och skurade ur huset, för att bli av med de ovälkomna gästerna. Om möglet sedan återvände, trots tvätt och skurande, fanns det inget annat att göra än att överge huset. Platsen ansågs därmed förbannad och full av ondsint trolldom.
Den som haft ett svartmögelangrepp i sitt hem, kan nog känna igen känslan av ett osynligt, illaluktande väsen som flyttat in i hemmet.
Att ha svartmögel i hemmet är aldrig något bra, men det finns några få undantag där vi kan släppa det över tröskeln. Medicin som penicillin, en god ost eller citronsyra, är alla ting som vi kan tacka vissa sorter av svartmögel för.
Det är dock förenat med livsfara att smaka på den svartmögel du hittar växande i ditt hem, om det nu behöver förtydligas…
Eftersom svartmögel är en sån lömsk fiende som du snabbt vänjer dig vid, kan det vara en god idé att du tar en ordentlig titt på ditt hem.
Följ våra råd för att hitta platser där svartmögel trivs, se till så att du har en god luftmiljö i hemmet och ta eventuella symptom på fullt allvar.
Har du svartmögel i din närhet så är något du behöver åtgärda omgående, för att undvika allvarliga hälsorisker. Ju längre du väntar, desto mer sprider sig möglet och desto större blir risken för din och familjens hälsa.
Sanera svartmögel själv med de unika produkterna som har tagit marknaden med storm. Gör som tusentals andra och utför mögelsanering själv!