Sanera mögel själv med de unika produkterna som har tagit marknaden med storm. Gör som tusentals andra utför mögelsanering själv!
Har du fått kläder eller möbler som luktar mögel? Kanske har du rentav kläder med mögelangrepp? Då ska vi tipsa dig hur du blir av med både lukt och mögel, för tvärtemot vad många tror – du behöver inte slänga kläder som drabbats av mögel.
Mögel är små svampar som bryter ned död materia. De trivs, precis som de flesta andra svampar, på mörka och fuktig ställen. När mögel tar sig in i våra hem så gör de det i form av sporer som virvlar runt i luften. När de landar på en plats där förutsättningarna känns rätt, så etablerar den en mögelkoloni.
Mögelsvampar kan avge riktigt obehagliga lukter. Den här lukten har förmågan att bita sig fast i nästan allting, inte minst våra kläder.
Förutom att mögel luktar väldigt illa, så kan mögel allvarligt påverka vår hälsa. Vanliga problem vid mögel är att man nyser och hostar ofta, att det kliar och rinner i ögonen. Det kan kännas tungt att andas och det kan uppstå klåda på huden.
Många av symptomen kan verka diffusa till en början, men ju längre vi lever i en mögelangripen miljö – desto mer påverkas vi. Vill det sig riktigt illa kan det faktiskt leda till ett rent livshotande tillstånd.
Det finns många ting i ett hem, förutom kläder, som består av tyg. Det kan vara gardiner, mattor, möbler och olika konstföremål. Här listar vi olika tyger och hur du ska gå till väga om de drabbats av mögel.
Samla ihop alla de plagg du vill åtgärda. Det kan vara plagg som luktar illa av mögel och det kan vara plagg med synligt mögel.
Om du har möjlighet så är det absolut bästa att hänga ut plaggen i solen i några timmar, innan själva behandlingen. Då kan du också utföra en yt-inspektion av dina plagg och försiktigt borsta av eventuellt synligt mögel med en mjuk borste.
Använd alltid skyddshandskar och munskydd när du ska ge dig på mögel!
Häll ättika på plagg som luktar illa
Ättika är bra på att ta bort mögellukten i tyger. Ta 0,5-1dl ättika och häll det direkt över plaggen. Låt det verka i 10-15 minuter och tvätta sedan i maskin.
Tvätta så varmt är möjligt
Tvätta plaggen så varmt de bara tål. Ju varmare, desto större chans att du får död på mögelsporerna. Plagg som inte tål så höga temperaturer kan tvättas i flera omgångar med lite extra tvättmedel.
Tvätta med blekmedel
Använd tvättmedel med blekande effekt, så som vit-tvättmedel. Blekmedlet i dessa tvättmedel hjälper till att desinficera plaggen från mögelsporer.
Tänk på att du inte kan hänga tillbaka dina plagg i ett mögelangripet hus, för då kommer de snabbt dra åt sig mögel och lukta illa igen.
Du kan även ozonsanera dina kläder och utrymmet de hänger i. Det här är ett effektivt och smidigt sätt att bli av med både mögel och dålig lukt.
Med en ozongenerator neutraliseras dålig lukt och mögelsporer elimineras. Du placerar ozongeneratorn i det rum du vill mögelsanera och låter maskinen köra sitt program. Det skönaste med den här metoden är att du inte behöver göra så mycket mer än att öppna garderobsdörrarna och kanske hänga upp några plagg på galge i rummet.
Eftersom ozonet eliminerar allt mögel som växer på alla ytor i rummet kan du också låta kläderna vara kvar i garderoben även efter att de sanerats.
Tygmöbler eller gardiner som är mögelangripna kan vara besvärliga att åtgärda. Om du kan, ställ ut dem i solen i nåra timmar. Solen är bra på att ta hand om ytliga mögelsporer. Räkna dock inte med att solen lyckas ta bort vare sig mögel, eller dålig lukt helt.
Det finns en rad olika huskurer för att bli av med mögel på tygmöbler. Den som väljer att prova dessa bör vara medveten om att tygmöbler ofta består av känsliga tyger som kanske inte alltid fungerar så bra med de medel som föreslås här nedan.
Använd alltid skyddshandskar och munskydd när du ska ge dig på mögel!
Börja med att leta efter synligt mögel och se om det är möjligt att försiktigt borsta bort det utan att skada tyget. Använd sedan något av följande;
Ättika
Ta lite ättika på en trasa och gnugga försiktigt över möglet. Ättika har förmågan att ta kål på en hel del mögelsorter. Om det är möjligt att tvätta tyget kan du därefter slänga in det i tvättmaskinen efter behandling.
Bakpulver & vatten
En annan klassisk kur är att blanda ihop bakpulver och vatten till en tjock pasta. Den här pastan stryks och borstas sedan in på det angripna området. Efter 2-3 timmar dammsuger du bort den nu torra pastan. Om det är möjligt att tvätta tyget kan du slänga in det i tvättmaskinen efter behandling.
Blekmedel
Det kan ju kännas besvärligt att ha på blekmedel på möbeltyg. Är man försiktig och lyckas applicera blekmedlet på rätt plats och i rätt mängd – är detta helt klart den bästa huskursmetoden. Blekmedel är känt för att ta kål på mögelsporer.
Tänk på att inte ställa tillbaka möblerna i det mögelangripna rummet innan du fått det sanerat, annars riskerar du att möglet och lukten kommer tillbaka väldigt snart.
Ett modernare sätt att behandla möbler som fått mögel är att ozonsanera dem. Placera ozongeneratorn och möblerna du vill sanera i samma rum, och låt sedan maskinen köra sitt program.
Det här är en skonsam metod som kan rädda dina möbler från soptippen.
Det man bör tänka på om man vill ozonsanera sina tygmöbler är att välja en ozongenerator som använder sig av så kallade anpassade urladdningar. Den typen av ozongeneratorer är mer varsam mot dina möblers ytskick.
Undvik helt ozongeneratorer som använder koronaurladdning, då dessa släpper ut för häftiga nivåer av ozon, som kan skada både din inredning och elektronik.
Den stora fördelen med att ozonsanera tyger vid mögelangrepp, är att ozonet inte bara eliminerar möglet på tygets yta – utan även tar bort den svåra mögellukten.
Du kan också låta möblerna stå kvar i rummet och sanera både möbler och själva rummet samtidigt. Vilket helt klart är en smidig lösning på ett väldigt jobbigt problem.
Om det finns tecken på mögel i ditt hus så måste du först och främst hitta möglet. Här får du reda på hur du snabbt och enkelt kan hitta mögel i ditt hem, oavsett var det gömmer sig.