Mögel i hus är farligt och kan skapa stora hälsofaror för dig och din familj. Det är också en indikation på att ditt hus lider av dålig ventilation och har fuktproblem.
Mögel är små mikrosvampar, och precis som andra svampar livnär de sig på nedbrytbart material. Mögelsporer återfinns nästan överallt och inte minst i luften vi har runt oss. Det är med andra ord i stort sett omöjligt att inte komma i kontakt med mögelsporer.
En del av dessa sporer följer oss sedan in i hemmet där de kan bilda kolonier, medan andra mögelkolonier uppstår på grund av olika problem med våra hus.
Mögel i hus trivs framför allt på mörka och fuktiga platser. Både ditt badrum och kök är platser där mögel kan dyka upp. Mögel trivs också runt dina fönster, i källaren och på vinden. Ofta gömmer sig möglet bakom tapeter och mattor och kan vara svårt att upptäcka.
Ibland känner vi på lukten att något inte stämmer, men tyvärr har mögel en förmåga att nästintill infiltrera våra luktsinnen. Det dröjer inte länge förrän den unkna mögeldoften är något som vi vant oss vid. Plötsligt känner vi inte längre av att det luktar illa i vårt hem, men för utomstående är lukten tydlig och påträngande.
Mögel biter sig fast i våra hus när ventilation är dålig och/eller när fuktskydden är bristfälliga eller uttjänta. Många gånger får vi t.ex. lättare angrepp av svartmögel på duschdraperiet när vi inte låter draperiet torka ur ordentligt. Ett sådant angrepp är relativt enkelt att åtgärda, då du lätt kan ta av duschdraperiet och tvätta det i tvättmaskinen.
Problemen blir större och mer omfattande när möglet angriper själva konstruktionen av vårt hem. Dålig ventilation och hög fuktighet i en källare eller vind, är en prefekt grogrund för att mögelsporer ska kunna etablera sig och bilda kolonier. Platser som aldrig riktigt får torka upp ordentligt, får förr eller senare mögelangrepp.
Vatten och fuktskador utgör den perfekta grogrunden för att det ska bildas föroreningar. Fukten gör att mikroorganismer, så som mögelsvampar, kan sätta i gång att växa. När mögelsporerna börjar växa, ökar de dessutom på fuktigheten – vilket i sin tur drar i gång produktionen av kemiska ämnen och partiklar ytterligare. Mögel är invasivt och med en enorm spridningsförmåga när förutsättningarna finns.
Att hålla nere värmen under höst och vinter kan också bli en grogrund för mögel. Vid för låga temperaturer börjar fukten att kondensera i golvbjälklagen, vilket skapar optimala förhållanden för att mögel ska börja gro. Samma problem kan uppstå i väggar och vindsbjälklag.
En tydlig indikation på att fukten tagit sig in i dessa lager är att det börjar lukta unket.
Det är både farligt och ansträngande att bo i ett mögelskadat hus. Den som vistas i mögliga miljöer kan drabbas av astma/allergier, autoimmuna sjukdomar, svåra lungsjukdomar och i vissa fall, även cancer.
För barn blir besvären dessutom större och mer skadliga, då deras immunförsvar inte är lika utvecklat som hos vuxna. Inte heller är det säkert att barn är medvetna om de symptom som är tecken på mögel i hemmet.
Det är dessutom ansträngande att bo i ett mögelskadat hus där den unkna lukten skapar både oro och obehag för dig och dina gäster.
De vanligaste symptomen när man har drabbats av mögel är;
På Folkhälsomyndighetens hemsida kan du läsa mer om symptom och besvär i samband med fukt och mögel.
Om du får mögel i huset gäller det att hitta vart möglet växer och sedan åtgärda det. Om du upptäcker att du har fått mögel på kakel eller i fogarna, då kan du försöka tvätta bort det med speciella antimögel medel.
Om du hittar mögel i trä, på t.ex. bjälkar eller karmar, kan du ta lite mögelmedel på en diskborste och försöka borsta bort möglet. Risken är dock stor att möglet återkommer och för att bli helt mögelfri kommer du att behöva byta ut det material där möglet växer.
Detta gäller inte bara trämaterial, utan även material som tapeter och gipsskivor.
Tänk på att synligt mögel på ytskikt ofta är en indikation på att det finns ett större angrepp under ytan.
Det bästa sättet att förebygga mögel i ditt hus är att se till att hålla torrt och ha en god luftmiljö. Med en god luftmiljö menas att du har god ventilation, vädrar och har en inomhusluft som är fri från mögelsporer och andra skadliga organismer.
Den som vill vara säker på att inomhusluften är så pass ren och mögelfri som det bara går, bör investera i en luftrenare med förmågan att rena luften från just mögelsporer. Läs noga igenom vad luftrenaren klarar av innan du bestämmer dig, då det är långt ifrån alla luftrenare som klarar av att rensa luften från mögelsporer
Många mögelsporer älskar när det är mörkt, kallt och fuktigt, så om du kan skapa det motsatta, ljust, varmt och torrt, så gör du det svårt för mögelsporerna att få fäste.
På platser där det lätt blir fuktigt, blir det också lätt mögel.
Gör återkommande yt-inspektioner av dina våtutrymmen, källare och vind. Skanna av väggar och tak. Håll särskilt koll på hörn, vinklar och utsatta bjälk-lager. Kika efter mörka prickar i kakel och silikonfogar. Hur ser det ut under badkaret? Duschdraperiet? Tvätt- och diskmaskinen?
Använd en fuktmätare och för anteckningar på hur det ser ut i tak och golv, vid varje mättillfälle.
Fråga även de som besöker ditt hem om de känner av nån unken lukt, då det är lätt att den som bor i ett mögelskadat hus, snabbt vänjer sig vid lukten.
Det anses numera nödvändigt att byta ut alla partier där möglet fått fäste, för att verkligen bli av med kolonin. Vissa saker är lättare att byta ut, som t.ex. ett duschdraperi eller fritt liggande isolering på en vind. Andra ting kräver mer ingående ingrepp, som t.ex. gipsskivor, träpaneler eller bjälkar.
Om du inte åtgärdar möglet i ditt hem kommer möglet att sprida sig. Du kommer också skapa ett ohälsosamt hem där du och din familj riskerar att drabbas av flera väldigt allvarliga sjukdomar. Det lömska med mögel i hemmet är att symptomen ofta är svåra och lite diffusa till en början. Det är först när det gått för långt som du verkligen känner av effekterna av mögel.
Idag finns det flera olika metoder för att mäta om man drabbats av mögel. Det finns självtester där du t.ex. skrubbar ett angripet område med en speciell svamp och sedan skickar in denna för analys.
Du kan också mäta luften i ditt hem och se hur mycket mögelsporer du har i luften. Det finns även mer avancerade DNA-analyser, för att få fram exakt vilka mögelsporer som återfinns i ditt damm.
Det finns även så kallade mögelsök-hundar som kan tala om huruvida du har mögelproblem i ditt hem. I dag är det dock inte lika vanligt att använda sig av en mögel-hund som förr.
Det är svårt att ge en exakt tidsuppskattning, då det beror på hur stort hus och hur mycket som är angripet. Har du tur kan du en mögelsanering bli klar på bara några timmar.
Om möglet tagit sig långt in i husets konstruktion, kommer det att behövas byta ut material – vilket kan ta flera dagar eller veckor att genomföra.
Begär en offert och tidsuppskattning av saneringsfirman, efter att de gjort en okulär besiktning
Mögel i ett hus är ett problem som växer med tiden. Att skjuta upp problem med mögel bäddar bara för betydligt värre scenarion längre fram. Mögelangrepp måste åtgärdas så fort det bara går. Mögel har en enorm förmåga att sprida sig och skapa nya kolonier, så ju längre tiden går, desto mer angripet blir det hus.
Den stora hälsofaran med att bo i ett mögelangripet hus är något att ta på största allvar. Risken för allvarlig sjukdom är stor och det tar oftast alldeles för lång tid innan vi inser hur illa det står till med hälsan.
Mögel är angripare som smyger sig på både ditt hem och din kropp.
Sanera mögel själv med de unika produkterna som har tagit marknaden med storm. Gör som tusentals andra utför mögelsanering själv!
Om det finns tecken på mögel i ditt hus så måste du först och främst hitta möglet. Här får du reda på hur du snabbt och enkelt kan hitta mögel i ditt hem, oavsett var det gömmer sig.