Mögel i hus

mögel i hus
Home > Mögel i hus

Mögel i hus

När vi tänker ordet mögel får vi alla olika associationer. Mögel är ett sammanfattande begrepp för olika mikroskopiska svampar som finns i stort sätt i alla naturliga miljöer. Mögel är en riktig ”överlevnadsexpert”. Idag använder vi mögel inom många områden. Mögel finns exempelvis i blå-, vit- och rödmögelostar i delikatessdisken, men också som beståndsdel för framställning av penicillin.

Hur uppstår mögel i hus

En av de otrevligaste och farligaste mögelsorterna är husmögel. Mögel bildas under de rätta förutsättningarna i hus. För att det skall trivas behöver det tillgång till fukt, syre och organiskt material. Mögel i hus förekommer ofta i källare eller på andra instängda platser där fuktigheten är hög. Därför är det mycket viktigt att redan vid ritbordet under ett husbygge fundera på hur man kan minimera riskerna för att få mögel i huset.  Ett hus behöver god ventilation så att det kan andas ordentligt. Det finns idag flera olika tekniker för att bygga ett modernt hus med minimal risk för mögelangrepp.

Riskerna med mögel i hus

Det finns två primära risker med att få mögel i ett hus. Den första risken är att husets konstruktion kan komma att skadas. Det kan göra så pass stor skada på huset att det kan bli en säkerhetsrisk att överhuvudtaget bo kvar. Möglet kan bryta ner husets bärande konstruktion och med tiden göra det obeboeligt. Den andra risken som mögel kan medföra, handlar om vår hälsa. Mögel i hus är skadligt för alla, men vissa individer är mer känsliga och ett mögelangrepp i ett hus kan göra livet till en daglig kamp. Hos de som är extra känsliga och lider av mögelallergi kan mögel i ett hus ge upphov till snuva, trötthet, hosta, torr hud, rinnande och kliande ögon, huvudvärk och luftrörsbesvär.

Olika arter av mögel i hus

Olika typer av husmögel påverkar oss på olika sätt. Svartmögel är det mest omtalade och fruktade husmöglet och namnet innefattar flera skadliga mögelsorter som alla uppvisar små svarta prickar. Svartmögel trivs som bäst i våtutrymmen och kan hittas bakom tapeter och kakel. Det har en frän lukt och är svart i färgen. Oavsett om man är allergisk eller inte, så är svartmögel är skadligt, eftersom det innehåller stora mängder av mykotoxiner som vi får i oss genom att andas.

Var observant på om mögel i ditt hus syns med blotta ögat och du känner att det luktar fränt. Då är mykotoxinhalten hög och skadlig. Det är viktigt att åtgärda problemet genast. Förutom svartmögel finns det i Sverige också rödmögel, grönmögel och vitmögel.

Att sanera mögel i ett hus

Airozon® marknadsför produkter som på senare tid har blivit alltmer populära och idag används i stor utsträckning för att sanera mögel i hus. Airozon®s produkter använder enbart luft och el och renar ytor på upp till 120 kvm fullständigt från mögel.

 


 • Förhindra mögel i hus

  Om ditt hus är drabbat av mögel så finns det flera signaler om du bör leta efter. Så här kan du själv avgöra om just ditt hus är utsatt för mögel.

  Mer information →


 • Vad orsakar mögel i hus?

  Om det finns tecken på mögel i ditt hus så måste du först och främst hitta möglet. Här får du reda på hur du snabbt och enkelt kan hitta mögel i ditt hem, oavsett var det gömmer sig.

  Mer information →

 

Mögelsanering

utan gifter, kemikalier & rengöringsmedel

Airozon® har utvecklat en banbrytande och enkel metod för mögelsanering, som helt utan farliga gifter och kemikalier sanerar och rengör mögel och mögellukt med hjälp av endast vanlig luft och el. Enklare och miljövänligare kan det inte bli!

 • Du kan enkelt utföra en mögelsanering själv
 • Inga gifter eller kemikalier finns kvar efter mögelsaneringen
 • Behandla alla ytor och utrymmen utan någon applicering
 • Spara stora summor pengar jämfört med andra metoder
Mer information

Kontakta Airozon

Mögelbloggen

 • 19 Sep 2014
  Tecken på mögel allergi hos barn Mögel allergier påverkar barn såväl som vuxna på ett liknande sätt. När mögel sporer kommer in i barnens kroppar så överreagerar d
 • 15 Sep 2014
  Ojdå, har jag fått mögel hemma? Att få mögel i sitt hem kan vara skrämmande. Men mögel är en vanlig svamp som mår allra bäst med fukt, värme och mat. Misstänker du
 • 02 Jun 2014
  7 saker att veta om mögelsanering Mögel är en del av vår naturliga miljö och fyller en nyttig funktion i naturen eftersom mögel exempelvis bryter ner döda löv och gren