Mögel i lägenhet

Har du mögel i lägenheten?

Om du tror att du drabbats av mögel i din lägenhet är det viktigt att du får det åtgärdat snarast. Mögel i din lägenhet sprider inte bara obehag, det är dessutom en fara för dig och din hälsa. Mögel släpper ut giftiga gaser som kan åsamka dig en rad olika sjukdomar, om inte mögelangreppet åtgärdas.

Symtom på Mögel

Det vanligaste symtomet på att du har mögel i din lägenhet är den unkna mögellukten. Det är en obehaglig lukt som har förmågan att sätta sig i det mesta i vårt hem. Allt från kläder och möbler, till prylar och teknik drabbas av lukten.

Mögel luktar gammal fuktig vind/källare, eller så kallad stuglukt. Det är en instängd, jordig lukt av något ruttet.

Tyvärr påverkas vårt luktsinne väldigt snabbt av mögellukten och det dröjer inte länge förrän vi inte längre känner av mögellukten. Vi bor och rör oss i mögellukten så pass mycket att vårt luktsinne helt enkelt slutar registrera lukten. Men för besökare i ditt hem kommer lukten av mögel vara mycket tydlig och obehaglig.

Andra tecken på mögel är att du ofta nyser eller hostar när du är hemma. Dina ögon kan klia och de kan känna dig torr och svullen i halsen. En del upplever att det svårt att andas och kan få återkommande problem med luftvägarna eller lungsjukdomar. Framförallt är barn och husdjur extra utsatta av mögel. Fler symtom på mögel i ditt hem hittar du här.

Hur vet jag att det är mögel?

Det finns en del tecken du kan titta efter om du misstänker att du har mögel i din lägenhet.

Ett tecken du verkligen ska hålla koll på är om du har fuktfläckar, missfärgade eller buktande tapeter, och/eller bubbliga mattor. Det här är tecken på att möglet lever och frodas i det dolda. Du bör omgående kontakta din hyresvärd eller förening för en besiktning av problemet om du känner igen något av detta. 

Ett av de vanligaste tecknen på mögel brukar man hitta i badrummet. Leta efter mörka prickar i kakelfogarna eller röda slammiga områden runt dusch och badkar. De här områdena kan du oftast själv åtgärda med hjälp av ättika och en rejäl rengöring. Det finns även speciella medel mot mögel som du sprejar på för att ta död på möglet, inte minst i fogar och runt blandare.

Ta även en titt på ditt duschdraperi, om du har ett sådant, och släng in det i tvättmaskinen eller byt ut det mot ett nytt. Rengör runt duschkabinens dörrar och under badkaret.

Om du har områden med mörka prickar i fönsterkarmarna så är även detta ett tecken på att du har problem med mögel och fukt runt dina fönster.

Mäta mögel

Om du misstänker att det döljer sig mögel bakom dina tapeter eller under golvens mattbeläggningar, kan du göra en mögelmätning av din bostad. Genom att mäta mögelsporerna i luften eller dammet, kan ett labb ge en utförlig analys om det är mögel som döljer sig där bakom. Om du har synligt mögel kan du göra ett enkelt yt-test av området och få svar på dina misstankar.

Orsaker till mögel i lägenhet

Den främsta orsaken till att du får mögel i din bostad är dålig ventilation och hög fuktighet. Se därför till att vädra ut lägenheten och hålla torrt efter dusch och bad. Undvik också att torka tvätt i din lägenhet.

Mögel i badrummet uppkommer när det är blött under en längre tid. Mögel trivs också i tvårester och dina hudavlagringar. I köket kan mögel få fäste runt diskhon och fogarna mellan diskbänken och väggen, så se till att hålla dessa områden torra och rena. Håll också koll runt sophinken och återvinningspåsen, då detta är platser där mögel trivs.

Genom att hålla torrt och rent kan du hålla undan möglet från ditt hem. Det är även viktigt att du har en god luftmiljö hemma, då luften utomhus nästan alltid är full av mögelsporer.  Om du har en god luftmiljö i ditt hem och håller undan fukten, så gör du det svårare för mögelsporerna att flytta in hemma hos dig.

Mögel i hyreslägenhet

Det är din hyresvärds ansvar att åtgärda fukt och mögelskador. Om du inte får gehör för dina farhågor ska du meddela och dokumentera problemen skriftligt till din värd. Om inte heller detta hjälper, kan du kontakta Miljökontoret i din kommun.

Om det visar sig att du har större fukt och mögelskador i din lägenhet, så har du rätt till reducerad hyra. För att få ersättning för möbler och kläder som drabbats av mögel och dålig lukt, ska du vända dig till ditt försäkringsbolag, då detta faller på din hemförsäkring.

Mögel i bostadsrätt

Vid mögelskador i en bostadsrätt ska du meddela föreningen om problemet omgående, då mögel har en förmåga att sprida sig snabbt. Har du mögel som sitter djupt i husets konstruktion, är det troligt att även dina grannar har problem med mögel.

För att helt bli av med mögel är det numera regel att man byter ut de angripna skikten helt. Det kan med andra ord bli en både tidskrävande och dyr insats, ju längre tid möglet får på sig att sprida sig.

Är mögel i lägenheten farligt?

Att vistas i en lägenhet med mögelkolonier är en fara för dig och din familjs hälsa. Ju längre tid du vistas i en mögelangripen lägenhet, desto allvarligare kan hälsoproblemen bli. Mögel är ingenting man skjuta upp eller strunta i att åtgärda. Mögel måste man ta tag i direkt när man upptäcker det . Inte minst för att förhindra att situationen blir ännu allvarligare när möglet sprider sig på djupet av husets konstruktion.

Lägenheter har ofta dålig ventilation och det kan vara svårt att vädra ut en lägenhet ordentligt. För att ändå få till en god luftmiljö, och minska de skadliga mögelsporerna i luften, kan du investera i en luftrenare med förmågan att eliminera just mögelsporer. En god bonus är att de är också ofta eliminerar problemet med dålig lukt.

Enklaste sättet att undvika att få in mögel i lägenheten är helt enkelt att hålla torrt och rent och sörja för en god luftmiljö.

ozone-generator-pro-smaller

Produkter för mögelsanering

Sanera mögel själv med de unika produkterna som har tagit marknaden med storm. Gör som tusentals andra utför mögelsanering själv!

Om ditt hus är drabbat av mögel så finns det flera signaler om du bör leta efter. Så här kan du själv avgöra om just ditt hus är utsatt för mögel.

Om det finns tecken på mögel i ditt hus så måste du först och främst hitta möglet. Här får du reda på hur du snabbt och enkelt kan hitta mögel i ditt hem, oavsett var det gömmer sig.

Gör som fastighetsbolag och saneringsföretag - sanera med Ozoneair