Rödmögel

ozone-generator-pro-smaller

Produkter för mögelsanering

Sanera mögel själv med de unika produkterna som har tagit marknaden med storm. Gör som tusentals andra utför mögelsanering själv!

Vad är rödmögel?

Rödmögel är en av de vanligaste mögelsorterna som kan dyka upp i våra hem. Det kan komma i form av de vattenburna bakterierna Serratia Marcescens eller svampen Fusarium.

Det är en mögelsort som påverkar vår hälsa negativt på en rad olika plan. Det är också en typ av mögel som många av oss har upplevt.

Rödmögel är kladdigt, slammigt och ibland nästan geléaktig. Rödmögel har färgtoner av orange och rött till rostbrunt.

Var uppstår rödmögel?

När rödmögel dyker upp så brukar det breda det ut sig i en kladdig yta på en vägg eller runt en golvbrunn. Rödmögel trivs där fuktigheten är hög och dyker därför gärna upp i våra badrum. Det här möglet kan dessutom vara lätt att missta för smuts eller tvålrester.

Du kan även få rödmögel i en fuktig kryp/torpargrund eller i en källare där det varit översvämning. Efter just översvämningar och långvariga vattenläckor är det inte ovanligt att man ser en rödaktig hinna av rödmögel där vattnet legat.

Rödmögel trivs helt enkelt där det är blött under långa perioder.

Rödmögel finns till och med i fuktig jord. Det är inte ovanligt att man får med sig rödmögel-sporer hem efter promenaden eller som en ovälkommen gäst i blomkrukan.

Hur farligt är rödmögel?

Rödmögel är precis som många andra mögelsorter hälsovådlig och kan orsaka en rad olika problem när du exponeras för möglets giftiga gaser. Några av de vanligaste symtomen vid ett rödmögelangrepp är:

  • Allergi
  • Astma
  • Luftvägsproblem
  • Ögon och hudirritationer
  • Muskel och ledvärk
  • Bronkit
  • Depressioner
  • trötthet
  • Oppertunistisk infektion
  • Cancer

Faran med mögel är att hälsoproblemen smyger sig på. Många av symtomen är dessutom svåra att härleda till något specifikt. Det kan därför gå lång tid innan man ens förstår att den egna hälsan försämrats på riktigt.

Små barn kan dessutom ha svårt att förstå en del av de här besvären och kan kanske inte heller förmedla dem på ett bra sätt. Detta är olyckligt då just små barn drabbas betydligt hårdare än vuxna av de mer allvarliga symtomen.

Lukten av mögel

Många gånger pratar man om att mögel luktar illa. För den som besöker ett mögelangripet hus blir mögellukten väldigt påtaglig, men för den som bor i det mögelskadade huset är den inte lika självklar. Mögel maskerar sig snabbt för luktsinnet på den som bor i mögelbesvären.

Det kanske är först när vi varit hemifrån i några dagar som vi upptäcker hur det egentligen luktar. Många gånger kan vi missta den unkna mögellukten för ett avlopp som stått torrt.

Lukten beskrivs ofta som unken och jordig. Jordkällare, stuglukt, gammalt hönshus och ruttet träd är typiska beskrivningar av mögellukt.

Så blir du av med rödmögel

Rödmögel breder ut sig i slammiga, kladdiga kolonier där det är fuktigt. Det är ett mögel som klarar av både varma och svala miljöer, så det har förmågan att dyka upp lite varstans där vi har problem med fukt.

Besiktiga hemmet och se om du har problem med rödmögel.

Rödmögel i badrum

Här hittar du oftast rödmöglet i anslutning till dusch & bad. Kolla runt och bakom badkar, duschkabinen och inte minst – duschdraperiet. Rödmögel trivs i tvålrester, så gör det till en vana att rengöra tvålkoppar och hyllor i badrummet noga.

Om du hittar rödmögel i ditt badrum kan du relativt enkelt bekämpa det. Sätt på dig skyddshandskar, munskydd och öppna badrumsfönstret.

Spraya området med ett starkt och effektivt anti-mögel medel. Det kan vara ett specialiserat medel, klorin eller stark ättika. Skölj av utrymmet noga efter behandling och torka sedan rent och torrt.

Oavsett var i badrummet du hittar rödmöglet, kontrollera alltid golvbrunnen och behandla den på samma sätt.

Rödmögel i köket

Här kan du hitta rödmögel i och runt vattenblandaren. Även runt diskmaskinen kan det i vissa fall uppstå rödmögel. Ta en titt under diskhon så att du inte har en läckande packning eller rör som blöter upp utrymmet och låter rödmöglet flytta in.

Även här kan du behandla rostfria ytor och kakel med ett bra medel mot mögel.

Rödmögel i husgrunden

Krypgrunder och torpargrunder är platser där rödmögel trivs. Här behöver inte möglet nödvändigtvis etablera sig i en kladdig koloni. Rödmögel kan i stället ligga i många, många år och vänta på att förhållandena ska bli ultimata för att etablera kolonin.

Om fuktigheten i din grund överstiger 75% relativt fuktighet så börjar problemen med mögel att breda ut sig. Det kan ske i ett väldigt snabbt förlopp.

För att behandla mögel i en torpar- eller krypgrund kan du använda ett anti-mögelmedel som kan appliceras på trä. Använd en diskborste och gnugga in medlet i träet. Använd sedan en UV-lampa för att kontrollera så att mögelsporerna verkligen dött.

Du kommer med största sannolikhet behöva byta ut de angripna delarna för att helt bli av med problemet.  När mögel börjat sätta sig i husets konstruktion är det viktigt att man jobbar systematiskt för att avlägsna och byta ut de angripna materialen.

Förebygg problem med rödmögel

Mögel trivs i fukt och dåligt ventilerade utrymmen. Det betyder att du kan göra en del saker själv för att möglet inte ska trivas hemma hos dig.

En god luftmiljö inomhus är A och O. Ren luft och god ventilation är ditt bästa vapen för att både hålla undan fukt och mögelsporer. Vädra ofta och håll rent i badrummet. Ett bra sätt att se till att man har en bra luftmiljö hemma är att installera en luftrenare. Välj i så fall en luftrenare som kan rena luften från mögelsporer.

Undvik att hänga våt tvätt på tork inomhus. Att ha blöt tvätt som hänger i badrummet eller andra utrymmen skapar fuktig luft och vått damm. Precis sådant som mögel tycker om.

Ta tag i grundproblemet

Det viktigaste du kan göra vid mögel är att ta tag i själva grundproblemet. Varför blir det fuktigt just där och där? Varför är luftflödet dåligt här och här?

Har du mögelangripna material så måste du byta ut dem och sanera området. Efter saneringen kan du använda dig av en ozongenerator för att bli av med mögellukten och ta död på kvarvarande mögelsporer i luften.

Mögel tycker om att sprida ur sig och om man inte tar deras angrepp på allvar, har man snart hela huset fullt av mögel.

Det kan snabbt bli en mycket allvarlig hälsofara får dig och din familj.

Om ditt hus är drabbat av mögel så finns det flera signaler om du bör leta efter. Så här kan du själv avgöra om just ditt hus är utsatt för mögel.

Om det finns tecken på mögel i ditt hus så måste du först och främst hitta möglet. Här får du reda på hur du snabbt och enkelt kan hitta mögel i ditt hem, oavsett var det gömmer sig.

Gör som fastighetsbolag och saneringsföretag - sanera med Ozoneair